Asfyxie
Alle informatie over asfyxie

Wanneer tijdens de geboorte de baby zuurstofgebrek heeft is er sprake van asfyxie. De gevolgen van asfyxie zijn voornamelijk hersenschade en bij ernstige asfyxie kan dit zelfs leiden tot een coma

Definitie Asfyxie:
1. Verstikkingsgevaar als gevolg van het ophouden van voldoende aanvoer van zuurstof naar weefsel(s).
2. Verstikking.
3. Stilstand van de pols.
4. Ademhalingsstoring.

Behandeling asfyxieDe eerste vorm van behandelen is acute hulp, met als doel de baby in leven te houden. De belangrijkste handeling is in eerste instantie om de baby van voldoende zuurstof te voorzien en dit kan door de luchtwegen vrij te maken, of door de baby te ventileren met zuurstofrijke lucht. Deze ondersteuning van de ademhaling kan dagen tot wel weken duren om het lichaam te laten herstellen en te voorkomen dat het lichaam uit balans raakt. Verder hebben baby's met ernstige asfyxie kans op een te hoge of juist een te lage bloeddruk, dus deze moet nauwlettend in de gaten worden gehouden tijdens de eerste dagen. Bij een te hoge bloeddruk in de longen kan dit leiden tot verminderde zuurstof opname, terwijl een te lage bloeddruk in de hersenen voor een verlaagde zuurstof afgifte kan zorgen. Dopamine kan bijvoorbeeld gegeven worden om de bloeddruk van baby's op te schroeven.

Naast de acute hulp krijgen de baby's met asfyxie ook hypothermie behandeling. Dat wil zeggen dat de lichaamstemperatuur bewust 3-4 graden lager dan normaal wordt gebracht gedurende niet langer dan 6 uur. Het is namelijk bewezen dat een verlaagde lichaamstemperatuur zorgt voor minder snelle schade aan de hersenen.

Op de lange termijn worden baby's met asfyxie zorgvuldig gevolgd om de ontwikkeling in de gaten te houden. Het doel hiervan is om zowel fysieke als mentale beperkingen als gevolg van de asfyxie snel te ontdekken om zo snel mogelijk therapie aan te bieden. Bij baby's die matige tot ernstige asfyxie wordt intensieve monitoring van de ontwikkeling aanbevolen en dit wordt uitgevoerd door een neuroloog.

Ga nu verder naar de lange termijn gevolgen van perinatale asfyxie.

Copyright © 2005. Your copyright info here.