Asfyxie
Alle informatie over asfyxie

Wanneer tijdens de geboorte de baby zuurstofgebrek heeft is er sprake van asfyxie. De gevolgen van asfyxie zijn voornamelijk hersenschade en bij ernstige asfyxie kan dit zelfs leiden tot een coma

Definitie Asfyxie:
1. Verstikkingsgevaar als gevolg van het ophouden van voldoende aanvoer van zuurstof naar weefsel(s).
2. Verstikking.
3. Stilstand van de pols.
4. Ademhalingsstoring.

Symptomen asfyxieDe symptomen van perinatale asfyxie kunnen in drie groepen worden ingedeeld, namelijk milde, matige en ernstige asfyxie.

Milde asfyxie
Bij milde asfyxie zijn de spieren licht gespannen en zijn de reflexen sneller/sterker dan normaal. Ook kan de baby abnormaal gedrag vertonen als slechte voeding, snelle irritaties, overmatig huilen en slaperigheid. Dit gebeurt veelal in willekeurig volgorde en kan zich snel opvolgen. De gevolgen voor de milde asfyxie zijn niet blijvend en herstellen zich doorgaans al binnen 24 uur.

Matige asfyxie
Bij matige asfyxie heeft de baby minder zuurstof gekregen en zullen de symptomen langer aanhouden. In tegenstelling tot milde asfyxie is bij milde asfyxie de spierspanning verminderd en reageert de baby minder goed op reflexen. Ook kan de moeite hebben met voeden en de zuigreflex. Bij matige perinatale asfyxie kan het herstel 1-2 weken duren, maar is het de vraag of de baby volledig zal herstellen. De symptomen zullen afhankelijk zijn van de ernst van de schade.

Ernstige asfyxie
Bij een baby met ernstige asfyxie is geen spierspanning waarneembaar en zullen de baby's niet reageren op fysieke stimuli. De pasgeboren baby's zullen in een coma terecht komen na de geboorte. Ook kan de ademhaling onregelmatig zijn, waardoor de baby ondersteuning voor de ademhaling nodig heeft. Voedings- en slikreflexen zijn ook volledig afwezig bij baby's met ernstige asfyxie. Indien de baby de ernstige zuurstof tekort heeft overleefd, zal er na 4-5 dagen enigszins herstel plaatsvinden, maar spierzwakte en problemen met de voeding zullen aanhouden. Door het gebrek aan zuurstof kunnen veel organen beschadigt raken. Veelal zullen de baby's problemen aan het hart, de longen, nieren en/of de lever overhouden.

Bovendien zorgt de ernstige asfyxie voor neurologische problemen. De hersenen zijn het gevoeligst voor zuurstof tekort en daarom zullen er vaak neurologische symptomen zijn na asfyxie. Het is echter de vraag of problemen mentaal, motorisch of beide zullen zijn. Dit hangt af van de locatie van de opgelopen schade. Echter, erg kenmerkend voor patiënten met asfyxie zijn wel de zwakke motoriek en spierspasmen.

Ga nu verder naar de behandeling van asfyxie.

Copyright © 2005. Your copyright info here.